onsdag 30 september 2009

Existerar vi eller lever vi?

"Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet", har någon klok person sagt. (Vem?) Vi blir så intrasslade i problem och svårigheter ibland att vi glömmer bort att leva. Vi existerar dag efter dag men vi är bara halvt närvarande, nedtryckta som vi är av problem: med relationer, med pengar, med jobb, studier eller arbetslöshet osv. Den ena dagen efter den andra blir likadan: vi stressar till jobbet, vi stressar på jobbet, vi stressar när vi hämtar barn från dagis eller skola, när vi handlar mat, när vi lagar och äter den, bara för att sedan sjunka ner i soffan och slötitta på Hollywoodfruar eller något annat meningslöst på tv. Till slut mår vi så dåligt att vi hamnar i depression eller går i väggen. Är detta att leva?

Nej! Det är inte detta som Gud skapat oss för. Jesus kom för att ge oss liv, liv i överflöd. Stanna, sakta farten, LEV. Har då detta stressade halvliv varit förgäves och meningslöst? Nej, Thomas Merton skriver:

"The solution of the problem of life is life itself. Life is not attained by reasoning and analysis, but first of all by living. For until we have begun to live our prudence has no material to work on. And until we have begun to fail we have no way of working out our success." (Thoughts in Solitude)

Först när vi lärt oss något om livet, om oss själva och våra behov, kan vi leva hela liv, liv såsom Gud vill att de ska vara: goda, lyckliga, fyllda av värme, kärlek och sunda relationer. Genom svårigheterna vi möter, problemen vi tar oss igenom, lär vi känna oss själva och våra egna gränser och möjligheter.

Det här låter ju bra, man ska känna sig själv. Men alla som försökt ändra sina liv vet hur svårt det kan vara. Rädsla, låg självkänsla, inrutade vanor osv vill hindra oss från att gå vidare. Men vi måste gå vidare, annars dör vi själsligen. Förändring är av godo. Gud, vår Fader, som alltid är på vår sida vad vi än har gjort, väntar på oss. Han vill ta våra liv med dess onda och goda sidor och förvandla dem till hela liv, helgonliv. Han vill bearbeta oss som krukmakaren bearbetar leran. Om vi bara inte gjorde så mycket motsånd! Om vi bekänner våra synder och inser vårt totala beroende av Hans godhet kan Han göra under med oss. Om vi låter Honom leva i oss blir våra liv hela, helade av Hans Nåd.