fredag 1 oktober 2010

Lilla Thérèses fest

I dag firar Kyrkan den heliga Thérèse av Lisieux, också kallad lilla Thérèse eller Thérèse av Jesusbarnet. Hon föddes i Alençon, Frankrike år 1873. Hennes föräldrar, Louis och Zélie Martin var djupt troende katoliker som nu är saligförklararade.

När Thérèse var 15 blev hon karmelitnunna. Det var på inga sätt självklart att hon skulle få bli det i så unga år. Hon mötte motstånd från både familj och kyrka först men efter att ha vädjat till påven vid en audiens i Rom fick hon sitt efterlängtade tillstånd att träda in i Karmel i Lisieux dit familjen flyttat efter moderns död.

Thérèse dog tidigt, hon blev bara 24 år. Hon fick tuberkulos och avled den 30 september 1897 kl 19.30 med följande ord på sina läppar: "Min Gud, jag älskar dig!"

Vad är det som är så märkvärdigt med denna unga nunna?
För det är verkligen något märkvärdigt med henne. Hon är känd och älskad i hela den katolska världen och även utanför densamma. Lärda teologer skriver tjocka böcker om henne och hon citeras i Katolska Kyrkans Katekes.

Varför? Vad är så speciellt? Det som är så speciellt med henne är hennes lära, som inte är något annat än Evangeliet. Hon 'upptäckte' en ny, rak, enkel väg till himlen, en väg för de små och svaga. Den vägen går ut på att förtrösta på den himmelske Fadern och överlåta sig som ett barn i Hans händer. Kärleken är det som för till himlen, inte mina egna gärningar.

Men var förvissad, Thérèse missade inte ett tillfälle att göra en god gärning men hon förstod att de små gärningarna är så viktiga, som t.ex. att le mot någon när man inte känner för det. Thérèse lära är mycket radikal. Det handlar om att ta alla tillfällen i akt, att inte försumma ett enda tillfälle till goda gärningar, men, och här kommer en av de saker som är speciella för henne: när man misslyckas, vilket man ofrånkomligen gör, då tappar man inte modet utan bekänner sitt misslyckande och försöker igen. Faktiskt är det så att misslyckandena kan vara något positivt: de gör oss små och ödmjuka och leder oss att närma oss Jesus med förtröstan. I en tid då många var rädda för Gud, var Thérèses lära extra välkommen. Hon lär oss att Gud älskar oss trots våra misslyckanden, eller kanske t.o.m. på grund av dem. Hans Fadershjärta längtar efter vår kärlek.

Lilla Thérèse är numera kyrkolärare. Det betyder att Kyrkan högtidligt har deklarerat att hennes lära är för alla människor, för alla tider, för alla platser. Hon har något att lära oss alla, om överlåtelse, förtröstan och kärlek.

Hon sade inför sin död att hon skulle tillbringa evigheten med att göra gott på jorden och låta rosor falla ner över oss. Hon håller sitt löfte. Hennes skrifter och hennes förbön gör så mycket gott för människor. Hon ledde mig till Kyrkan. Jag såg en film om henne och rusade till Katolsk Bokhandel och köpte hennes självbiografi. Hon ledde mig till Karmel, där jag finner allt jag behöver för mitt andliga liv. Hon inspirerar mig att våga älska Jesus, trots alla mina tillkortakommanden och synder. Hon ger mig hopp om himlen.

Älskade lilla syster, be för mig!