tisdag 16 november 2010

Vad är kyrkolokalen till för?

Som läsare av bloggen kanske vet är jag en stor vän av kyrkkaffe, som jag brukar kalla det åttonde sakramentet (med glimten i ögat, ska dock påpekas). Kyrkkaffe är viktigt för den sociala gemenskapen i församlingen. Efter mässan går vi ut i församlingssalen och dricker kaffe och äter goda bakverk och umgås en stund under otvungna former.

En sak som jag reagerat på, och som också Katolsk Observatör reagerar på, är den nya seden att dricka kyrkkaffe inne i själva kyrkolokalen. Jag har sett det både i svenska kyrkan här i Köping och i Västerås domkyrka.

Jag tycker inte om denna sed. Varför inte, när jag nu säger att kyrkkaffe är så viktigt?

Kyrkan är ett gudstjänstrum. Det är till för bön och mässa. Inte för fika, inte för utställningar, inte för konserter... Där ska Gud tillbes, Sakrament förmedlas och frid råda. Det är ett heligt rum, välsignat, invigt, avskiljt. Inte ett fik, inte en utställningshall eller konsertlokal. Guds hus.

Av samma skäl tycker jag heller inte man ska ha skolavslutningar i kyrkan. En skolavslutning är inte en gudstjänst (även om prästen här i Köping faktiskt kan prata om Jesusbarnet under skolavslutningen).

Ha respekt för det heliga rummet! Låt kyrkan vara kyrka...