lördag 18 december 2010

Vad är det vi firar?

Om en utomstående betraktar den svenska julhysterin, kan han då ana att julen handlar om Inkarnations mysterium, att Gud blev människa?

Tomtar, granar, glitter och dyra julklappar, hysteriskt mycket mat och godis, snaps och julöl. Vad har det med Inkarnationen att göra? Jag har inget emot julmat och klappar, eller tomtar för den delen, men de visar inte vad som firas.

Å andra sidan är det ju en minoritet i Sverige som är kristna och som firar jul till minne av Jesu födelse. En minoritet som inte får synas och höras, som ska hålla sig i stillhet i sitt hem. Då är det helt ok att vara kristen, bara det inte märks utåt. Gud förbjude (eller rättare sagt, ateisterna/humanisterna!) att vår tro skulle få några offentliga uttryck!

Men att inte tala om Jesus under jultiden är historieförfalskning. Under många århundraden har man i Sverige firat jul till minne av Jesu födelse. Men i dag, vad firar man? Konsumismen? Julmaten? Att man är ledig några dagar mitt i smällkalla vintern?

Det är tid för oss som är kristna att träda upp och berätta om varför vi firar jul!

Om Inkarnationens mysterium: att Gud blev människa för att frälsa oss, att Han är Immanuel, Gud med oss, att Han gör allt för att vi ska kunna leva i gemenskap, kärlek och vänskap med Honom. Att det där lilla Barnet i krubban är densamme som hänger på Korset, Gud som tar på sig alla mänskliga villkor och t.o.m. låter sig dödas. Kort sagt, att Gud är på vår sida och vill oss väl...

Fira jul för Guds skull! Fira jul med Jesus, Maria och Josef! Gör som herdarna och de vise männen: fall ner och hylla Barnet som är Gud med oss! Ge din jul ett äkta innehåll!