onsdag 11 november 2015

St Martin av Tours

I dag firar Kyrkan st Martin av Tour. Han dog år 397 och är det första helgonet som inte var martyr. Kyrkan förstod att även när det inte råder förföljelse lever vissa kristna sådana liv att de kommer direkt till himlen och förtjänar att ställas upp som föredömen för hela Kyrkan.

I dag ökar martyrernas skara dag för dag. Här i Sverige har vi inte fått några martyrer än, men vi vet aldrig när det kommer. Som kristen borde man förbereda sig för en sådan eventualitet. Har du sett filmen Gudar och människor? Den handlar om några munkar i Algeriet som blev martyrer på 90-talet. Om du inte sett den så rekommenderar jag dig att göra det. De visste att de kunde ställas inför martyriet och de bad och försökte förbereda sig för det. Vi borde göra detsamma.

Men tills vi ställs inför martyriet borde vi försöka leva som st Martin och alla andra helgon som inte blev martyrer. Det finns ingen ursäkt om man inte ens försöker, för det är vad Gud väntar Sig av oss och Han ger oss Sin Nåd till det. Han vill nämligen att vi ska lyckas....