torsdag 7 januari 2016

Charlie Hebdo och yttrandefriheten

I dag är det ett år sedan terroristattacken mot Charlie Hebdo i Paris och häromdagen läste jag att många, speciellt unga, vill begränsa yttrandefriheten.

2015 har varit ett sorgligt år med väldigt många terroristdåd och extremt många människor på flykt. Världen befinner sig i kaos och ingenting är längre säkert. Var är man trygg? Var får man leva i fred och frid? När kommer terroristerna hit? Var kommer de att slå till? Hur ska man förhindra det?

Stora och svåra frågor som jag inte kan besvara, men en sak är jag säker på: om vi låter terroristhotet hindra oss från att leva vårt liv som vi är vana har vi låtit terroristerna vinna över oss mentalt. Att begränsa yttrandefriheten och rörelsefriheten, att låta rädslan styra, det är att låta sig besegras. I dag, mer än någonsin, måste vi stå upp för våra rättigheter och vårt sätt att leva. Vi ska inte införa könsapartheid i badhusen, vi ska inte inskränka yttrandefriheten, vi ska inte sluta fira våra högtider och leva vårt liv. Vi ska inte sluta festa och skratta. Tvärtom. Vi måste mer än någonsin stå upp för de rättigheter som våra förfäder kämpat för.

Vi får inte låta rädsla och hat styra oss.

Yttrandefrihet. Religionsfrihet. Frihet att välja sitt sätt att leva. Det är viktigare än någonsin.

Men var inte rädda. Djävulen är besegrad. Det är Gud som har det sista ordet.