måndag 8 februari 2016

Mer speciella än andra

Det finns tusentals helgon och jag känner inte alla tyvärr, men vissa som man hör talas om är mer speciella än andra. Ett av dessa helgon är dagens helgon, Josefina Bakhita. Hon föddes i Darfur någon i mitt av 1800-talet, man vet inte exakt år. Hon blev som barn kidnappad, såld som slav, misshandlad och våldtagen. Till slut köptes hon av en italiensk familj, togs med Italien där hon blev fri, eftersom slaveriet var förbjudet. Hon arbetade som barnflicka i familjen. Hon blev döpt och sedermera nunna. Bland hennes arbetsuppgifter i klostret var att vara portvaktssyster och hon blev väldigt älskad av folket, för hon hade alltid ett lyssnande öra och goda ord att dela med sig av. Hon kallades 'nostra madre moretta', vår svarta moder. Hon dog 1947 och är nu helgonförklarad.

Trots hennes fruktansvärda erfarenheter som slav av misshandel och sexuellt våld förlät hon sina plågoandar och kunde t.o.m. ur detta helvete dra något positivt: hon skulle inte kommit till Italien och blivit kristen utan slavhandlarna. Även ur detta det värsta som kan hända en kvinna kom något gott. Den kärlek hon spred runt sig var ett tecken på kraften i förlåtelsen som är så central i den kristna tron.

Hon är ett underbart föredöme för alla kristna och jag tror att hon i sin himmel ber särskilt för alla offer för trafficking och IS...