fredag 10 augusti 2018

Så fel, så fel....



Texten på bilden kommer från en krönika av Tomas Sandell och finns i ett magasin som heter Närbild och som kom med Världen idag. Temat för magasinet är 1968 och det var i mångt och mycket intressant läsning. Men när jag kom till krönikan på s 36 höll jag på att sätta kaffet i vrångstrupen...

I två meningar finns tre gigantiskt stora felaktigheter. Jag misstänker starkt att Tomas Sandell håller det för att vara fakta, men det är det inte.

Nr 1: vanliga kristna tilläts inte läsa Bibeln före reformationen. Fel, fel, fel. Före reformationen var Biblar väldigt dyrbara böcker, för de skrevs nämligen av för hand. Inte ens när tryckpressen uppfanns hade alla råd med dem. Dessutom kunde få läsa. Det var alltså inte så att de inte tilläts läsa Bibeln själva. De hade helt enkelt inte möjlighet att göra det. De fick däremot Bibelns texter berättade för sig av präster, munkar och predikanter.

Nr 2: Genom reformationen blev Bibeln tillgänglig för alla. Det är också fel. När jag läste idéhistoria vid dåvarande högskolan i Örebro för ca 20 år sedan fick vi i en föreläsning (har tyvärr glömt föreläsarens namn) lära oss att den vanligaste boken i svenska hem ändå långt in på 1800-talet var psalmboken. Inte Bibeln. Reformationen satte inte Bibeln i händerna på alla kristna. Visserligen innehöll psalmboken en del Bibeltexter, men inte hela Bibeln.

Nr 3: Så länge som vanliga kristna inte själva tilläts läsa Bibeln var fördomarna mot det judiska folket utbredda och omfattande. Jag säger bara: Martin Luthers skrift från 1543 'Om judarna och deras lögner'. Googla på den om du inte känner till den. Ingen kan påstå att Luther inte läste Bibeln...



En krönika är en personligt hållen text, men när den innehåller så stora felaktigheter kan jag inte vara tyst. Det är speciellt sorgligt när det är en högutbildad, intelligent människa som skrivit texten. Han borde veta bättre.