måndag 25 februari 2019

Varning!

Den senaste tiden har jag fått flera vänförfrågningar på Facebook från personer med kinesiska namn. De verkar på ytan vara kristna men tillhör i själva verket en sekt som kallas Österns blixt. De använder uttrycket Allsmäktige guds kyrka.

Tidningen Dagen skriver om sekten så här och det finns alltså allvarliga orsaker att vara försiktig med dessa människor: 

Den 11 februari lade Allsmäktige Guds Kyrka ut ett inlägg på sin svenska sida på Facebook om hur man tjänar Gud. Det ser vid en snabb blick ut som många andra kristna inlägg, med bilder på Jesus och ett citat från Matteusevangeliet.

Inlägget har också fått 38 likes, och många av dem som gillar det har antagligen ingen aning om att bakom sidan står sekten Österns blixt. När rörelsen nu försöker etablera sig i Sverige använder man nämligen samma taktik som i Kina man inriktar sig på att värva troende och gör det genom att presentera sig som en kristen kyrka.

Sedan några månader tillbaka har sekten minst en svensk hemsida, och åtminstone två sidor på Facebook under namnen Allsmäktige Guds Kyrka och Österns Blixt. Sekten twittrar också på svenska och följer till exempel Dagens ledarskribent Frida Park och Sveriges kristna råd.

Aggressiva metoder gentemot kristna

Rörelsen föddes i Kina i slutet av 80-talet, och under 90-talet och början av 2000-talet kom den att få stor påverkan på kinesiska husförsamlingar. Genom aggressiva metoder försökte Österns blixt värva kristna. Eskil Albertsson, som bland annat varit missionsföreståndare i Alliansmissionen, hade under denna period tät kontakt med kristna kinesiska ledare.

– De var mycket oroliga. Det har faktiskt hänt att sekten kidnappat kristna pastorer och försökt indoktrinera dem och hota dem, säger han till Dagen.

Han har själv mött medlemmar från sekten när han reste i Kina.

– De kom fram och ville först prata lite engelska med oss. Sedan ville de lämna sina böcker. De var mycket påstridiga, säger han.

Eskil Albertsson har inga färska uppgifter om sekten. Det är också svårt att uppskatta hur många medlemmar den har, men vissa källor uppger att det kan röra sig om miljoner anhängare, andra att medlemmarna är betydligt färre.

Svuren fiende till kommunistpartiet

Den kinesiska staten försöker att utrota Österns blixt, som är en svuren fiende till kommunistpartiet. Enligt kinesisk polis var det sektmedlemmar som 2014 slog ihjäl en kvinna på en hamburgerrestaurang då hon vägrade lämna ut sitt telefonnummer, men Österns blixt själv förnekar alla kopplingar till mördarna.

– Det är en sekt, så mycket kan man säga, men det är alltid svårt att bedöma uppgifter om hemskheter som påstås om dem av statliga kinesiska medier. Det kan vara vinklat och överdrivet, men helt klart att kristna i Kina såvitt jag vet utan undantag tar mycket starkt avstånd från dem, säger Fredrik Fällman, som är docent i sinologi vid Göteborgs universitet och har stor kunskap om den kinesiska kyrkan.

Ledningen för sekten är mycket hemlighetsfull, men ska i dag finnas i New York. Eskil Albertsson har också hört av amerikanska bekanta att gruppen är aktiv där.

– När vi hade besök av goda vänner från New York så berättade de att när kinesiska församlingar har väckelsekampanjer så försöker sektmedlemmar dela ut traktat till dem som deltar. De är mycket aktiva och aggressiva, säger han.

Registrerad i Sverige

I Sverige finns trossamfundet Allsmäktige Guds Kyrkan registrerat sedan 2017, men det är svårt att avgöra om sekten har några medlemmar här eller om man bara existerar på internet.

Dagen har försökt att nå företrädare. På hemsidorna finns ett svenskt telefonnummer, men kvinnan som svarar på bruten svenska blir försiktig när hon inser att det är en journalist som ringer och vill inte svara på några frågor. Dagen får inte heller svar på frågor som mejlas till den angivna e-postadressen.

– Jag får en känsla av att de även här gör som de är kända för i Kina, att de nästlar sig in i ”vanliga” kristna sammanhang och sedan tar med sig personer till sin egen rörelse, alternativt förvrider den församling de gått med i, säger Fredrik Fällman.

Han är orolig för att Österns blixt faktiskt kan lyckas nå ut med sitt budskap här.

– Om de på allvar försöker etablera sig i Sverige är jag rädd att det kan dra till sig en del kinesiska kristna i Sverige och att de kinesiska församlingar som finns på olika platser i Sverige kan drabbas, säger han.